Яка найбільша сухопутна тварина на Землі

20.02.2017

Найбільше ссавець на Землі

Яка найбільша сухопутна тварина на Землі

Африканський слон – найбільша сухопутна тварина на планеті

Неспішно і спокійно йде по африканській савані величезна тварина. Рівних йому за розмірами не знайти на всій землі. Слон – найбільша наземний ссавець. Його зріст сягає чотирьох метрів, а вага – шести тонн.

найважчий слон при зростанні 3,96 метра важив цілих 12 тонн! Цього гіганта вбили в 1974 році браконьєри в Анголі.

Нащадок мамонта?

Про походження слонів в середовищі вчених точаться суперечки вже багато десятиліть. Найбільш виглядала правдоподібною є версія про те, що ця тварина – нащадок мамонтів, які вимерли близько 10 тисяч років тому. Проте німецькі вчені, що вивчили ДНК цих тварин, спростували цю теорію. Згідно з результатами їх наукових праць, африканський слон – дідусь мамонта! Це означає, що слони з’явилися на Землі ще раніше своїх вовняних побратимів, і як раз мамонти – їх нащадки.

Опис зовнішнього вигляду

Яка найбільша сухопутна тварина на Землі
Всі знають, як виглядає слон. Дуже велика тварина на чотирьох товстих ногах-стовпах, з великими трикутними вухами і довгим хоботом. Це середньостатистичне опис відомо кожному школяреві.

Але в світі існують два види: африканський та індійський (азіатський). Їх зовнішній вигляд має істотні для зоологів відмінності:

  • африканський слон більший індійського;
  • лобові кістки у «африканців» скошені, тоді як у «індійців» – опуклі;
  • вуха індійського слона набагато менше, ніж у його африканського родича;
  • хобот у «африканців» має два гнучких відростка, а у «азіатів» – один;
  • спина у індійського слона горбата, а у африканського, навпаки, трохи прогнута.

На цьому відмінності закінчуються. У всіх тварин маленькі оченята, дуже товста шкіра темно-сірого кольору, тіло голе, тільки місцями зустрічається коротка щетина груба. З верхньої щелепи цих гігантів ростуть видозмінені різці-бивні. Їх довжина становить від півтора до трьох метрів, а вага – від 20 до 100 кг. Найбільший у світі бивень знайдений в Африці. Його довжина склала 4,1 метра, а вага – 148 кг. Часто слони не мають бивнів взагалі. Учені доки не встановили, від чого це залежить.

Як живуть гіганти

Ареал проживання – Африканський материк і південно-східна Азія.

Таке велике і потужне створення не має природних ворогів, будь-хижа тварина обходить його стороною, тому слон веде розмірене життя. Основні його турботи – знайти їжу. Сухопутний гігант – травоїдна тварина, в добу йому потрібно до 300 кг зеленого корму. Тому приблизно 16 годин щодня він витрачає на їжу. Траву, листя і гілки, фрукти ссавці зриває хоботом і відправляє собі в рот. За допомогою довгого і сильного хобота вони можуть нахилити дуже високе дерево і дістати з вершини ніжні листочки.

В день однієї дорослої особини потрібно до 100 літрів води, особливо в жарку погоду – до 300 літрів. Слон набирає її в порожній хобот і заливає в рот.

Живуть найбільші тварини в світі довго – до 80-ти років. Відомий слон-довгожитель помер у віці 86-ти років.

Цікаво, що самки з дитинчатами і самці живуть роздільно. Збираються разом вони тільки в період спарювання. Вагітність самки триває 24 місяці. Завжди народжується тільки один слоненя вагою 90-100 кг

Характер і розумові здібності

Ці гіганти дуже добродушні, ніколи не сваряться і не проявляють агресії по відношенню один до одного. Шанобливо ставляться до посмертним останками інших слонів і ніколи не наступлять на їх кістки. Спілкуються між собою дотиками і непорозуміннями. Крім тактильного контакту тварини вміють «розмовляти» один з одним. Вони видають так звані інфразвуки – звуки низької частоти, які поширюються в атмосфері на багато кілометрів. Розмовляють Два слона можуть перебувати в 10-ти км один від іншого і прекрасно чути співрозмовника.

Одним з джерел инфразвуков в природі є землетруси. Людське вухо не здатне вловити наближається землетрус, а ось слон відмінно чує коливання землі. Ось чому це найбільше ссавець в світі – відмінний сейсмолог. Воно здатне попередити про насування катастрофи за багато годин до його початку.

Цікаві факти про слонів

Це величезна сухопутний ссавець пересувається практично безшумно. Якщо ззаду спокійним кроком підійде слон, то людина цього не почує. Це пов’язано з особливою будовою стоп, на яких присутні м’які подушечки.

Найважче ссавець в світі не вміє бігати і стрибати.

Слоненята народжуються беззубими. Спочатку смокчуть материнське молоко, і тільки до року починають самостійно живитися травою зубками, що прорізаються. Протягом усього життя слон повністю змінює зуби 6 разів.

він Спить стоячи, впираючись спиною або бивнями в дерево.

Вуха слонів найбільші у світі. Вони мають до двох метрів у діаметрі! Цікаво, що їх облямівка унікальна для кожної тварини, як для людини відбитки пальців. Вуха тварина використовує не тільки за прямим призначенням, але і для охолодження. В особливо спекотні дні він обмахується ними, як віялом. Також у них дуже багато кровоносних судин, які, розширюючись, віддають тепло в навколишнє середовище. Для слонів питання охолодження особливо актуальним, якщо врахувати, що вони не пітніють.

Хоботом слон може підняти з землі дуже дрібні предмети, наприклад, монети. Якщо слон позбудеться хобота, то він помре від виснаження. Занадто коротка і товста шия не дає йому можливості дотягуватися до корми.

У гігантів жорстке м’ясо, не придатне в їжу, проте все одно слони – об’єкт активного полювання з-за цінних бивнів. Невгамовна жадоба браконьєрів призвела до того, що сьогодні слони перебувають на межі вимирання. Вони занесені в Червону книгу, полювання на них заборонено.

В неволі слони швидко адаптуються і слухаються господаря. Чудово піддаються дресируванню. В принципі, вони не небезпечні для людини, хоча зафіксовані випадки, коли ображені слони впадали в агресію і травмували або навіть вбивали людей.

Боротьба за друге місце

Бегемот і носоріг одночасно претендують на почесне друге місце в рейтингу найбільших сухопутних тварин Землі.

Бегемоти – корінні африканці. Довжина їх тіла досягає 5-ти метрів, а важать вони 4 тонни.

Короткий опис статті: наземний ссавець

Джерело: Яка найбільша сухопутна тварина на Землі

Також ви можете прочитати