Павуки на Підсніжник

20.02.2017

Пролісок. павуки

КАРАКУРТ — найбільш отруйний з усіх павуків фауни Росії

КАРАКУРТ

Караку?рт (від тюрк. «кара» — чорний і «курт» — черв’як; лат. Latrodectus tredecimguttatus) або степовий павук — вид павуків з роду чорних вдів. Цікаво, що відносно цієї різновиди, латинська назва дуже точно передає зовнішні морфологічні ознаки: тринадцять точок або плям на верхній стороні черевця.

Павуки на Підсніжник

Каракурт має середню величину: самка 10-20 мм, самець 4-7 мм, Тіло чорне, у самця і самки на черевці червоні плями, іноді з білим оздобленням навколо кожної плями. Повністю статевозрілі особини набувають чорний колір без плям, з характерним блиском (плями у дорослих павуків більш характерні для виду, що живе в Америці і Австралії, — Latrodectus mactans).

Проживання

Зустрічаються в пустельній зоні Казахстану, в степах Астраханської області, Середній Азії, Ірані, Афганістані, по берегах Середземного моря і Єнісею, в Північній Африці, Південній Європі та на півдні України (Криму та Причорномор’ї). Помічені випадки нападу на півдні Уралу, прикордонних з Казахстаном територіях (Орськ Оренбурзької області). В останнє десятиліття випадки укусів каракурта стали також реєструватися в Азербайджані.останнім часом збільшилася популяція в Ростовській області. ( прим. більше не поїду в Ростов. )

У жаркі року каракурт може мігрувати і в більш північні райони, наприклад Підмосков’ї. ( прим. і в Підмосков’ї теж. ) І навіть на набагато більш високих широтах іноді він може зустрічатися, але жити він там може лише до зими. Ідеальні умови місцезростання — там, де жарке літо і тепла осінь.

Місця проживання каракурта — сухі полинові степи, пустки, солончаки, схили ярів, канав, руїни покинутих селищ. Каракурт будує свій притулок в норах гризунів, ямах, тріщинах землі, обплітаючи його павутиною, на яку в липні, серпні прикріплює павутинні кокони з кладками яєць. Через 5-7 днів з яєць з’являться паучата, але з кокона вони виповзуть тільки наступної навесні при температурі повітря 30° (15-20° у тіні).

Ворогами каракурта є оси, наїзники, їжаки, їх кладки вытаптываются отарами овець.

Розмноження

Каракурт дуже плідний, і періодично (раз на 10 — 12 або 25 років) спостерігаються спалахи його масового розмноження.

Для житла і розмноження самка робить лігвище в заглибинах грунту, часто в норах гризунів і дренажах вентиляційних систем, розтягуючи біля входу ловчі тенета з неправильно переплетених ниток. Зимують яйця у коконах, які за два — чотири підвішуються в лігво. Молодь виходить в квітні і розноситься на павутині вітром. До червня павуки стають статевозрілими. З настанням спеки самки і самці мігрують, розшукуючи захищені місця, де влаштовуються тимчасові мережі для спарювання. Після цього самки знову бродять у пошуках місць для пристрою постійного лігвища, де поміщають кокони.

Павуки на Підсніжник

Картина отруєння

Укуси каракурта викликають у людини дуже важке отруєння, яке при несвоєчасному лікуванні може закінчуватися смертю .

Перші випадки укусу каракуртом можуть бути у травні-початку червня.

Особливо отруйні жіночі статевозрілі особини з кулястим чорним черевцем величиною від горошини до дрібного лісового горіха з червоними крапками на верхній частині черевця.

Укуси їх у липні, серпні найбільш небезпечні, порівняно з укусами молодих та ін. особин, у яких червоні точки на чорному черевці оточені білою облямівкою.

У вересні настає інтенсивна загибель каракуртів, до кінця жовтня гинуть всі дорослі особини, залишаються зимувати тільки паучата в коконах.

Слід знати, що каракурт на людину сам не нападає, але при випадковому придавливании він, захищаючись може вкусити людину, що відбувається найчастіше вночі при відпочинку в природних умовах, рідше днем якщо босою ногою наступити на каракурта, або випадково захопити його руками збираючи польові квіти, траву, або при заборі землі, лежання на землі, сенокошении на цілинних ділянках.

Відомі випадки заносу павуків в житлову зону і заповзання їх в житлові приміщення при затопленні найближчих місць їх проживання.

Момент укусу каракуртом людей болі майже не відчуває, але через 10-15 хвилин виникає гострий біль, що поширюється від місця укусу по всьому тілу. З’являється різкий біль у попереку, животі, грудях, зазначається поверхневе дихання, запаморочення, нерідко блювота, судоми рук, ніг, почуття страху, пізніше синюшність верхньої частини тіла, на шкірі з’являється червоний висип; такий стан триває 3-5 днів. При своєчасному лікуванні одужання наступає через 2-3 тижні.

У важких випадках без медичної допомоги, через 1-2 дні може наступити смерть.

Отрута каракурта буває смертельним навіть для коней, верблюдів і безпечний для кіз, овець, на чому заснована доцільність прогону овець по ділянках найбільш заселеним каракуртами, тобто механічне знищення каракуртів копитами овець, а потім вже випас коней, ВРХ.

Типова ідилія проведення часу женихающихся каракуртів, записана з натури в щоденнику польових спостережень відомого дослідника професора Павла Иустиновича Мариковского :

_________________________________________________

По периферії безладної павутинної мережі в нерухомих позах розташувалися чотири самця. У центрі тенет самка восьмого віку, пожирає нещодавно вбиту самку цього ж віку. Трохи осторонь висить половозрелый убитий самець. В тенета кидається прус. Самка відразу ж кидається на нього, енергійно заплітає павутиною і кусає. Руху самки, оплетающей видобуток, викликають збудження самців, вони пожвавлюються і поспішно наближаються до неї. Часом найбільш енергійний доторкається до самки передніми ногами. Самка здригається, рішуче проганяє самців і знову приймається за їжу. Але самці продовжують заважати, наполегливо доглядаючи, і самка, кинувши видобуток, спускається на землю і повільно відповзає по дну арика.

Пройшовши близько 15 метрів, самка добирається до свежесплетенных тенет, належать також самиці восьмого віку. На краю тенет її зустрічає в позі, готовим до нападу, «господиня». Обидва павука на мить застигають нерухомо, але «гостя» енергійно нападає на «господиню», намагаючись обліпити її павутиною. «Господиня» поспішно відбігає в сторону, і обидва павука заспокоюються на одних тенетах в декількох сантиметрах один від одного. Через дві години «господиня» покидає своє житло, залишивши в ньому відвідувачку, біля якої на краю тенет раптово з’являється самець, застигла у позі чекання.

На перших тенетах покинуті самці спочатку нерухомі. Але незабаром найбільш верткий починає бігати по тенетам. Знайшовши оплетений пруса, самець обкушує павутинні нитки і скидає здобич на землю. Між самцями починається бійка. На наступний день близько самки вже п’ять самців, а на покинутих нею тенетах — два самця і нова самка сьомого віку.

________________________________________________

Нареченій від женихів спокою немає — їй набридають, псують апетит. Найбільш настирливих вона гамує дуже просто — відправляє з цього світу на той. Але інших цей похмурий урок не бентежить. Тому доводиться паучихе, яка не любить метушні, кинувши будинок і гостей в ньому, йти, шукати самоти і спокою (нехай тимчасового!).

калмыцки каракурт — «бельбесен-хара», що значить «чорна вдова». Так само — «чорною вдовою» — назвали каракуртова заокеанського родича і американці. Значення прізвиська дуже точний: відразу після весілля майже всі павучихи цього роду самі себе прирікають на вдівство — вбивають ефемерних чоловіків. Якщо за першим, домігся любові, прийде другий павук, то і його чекає така ж сумна доля.

Але є (щоправда, їх мало) і такі дивні павучихи, які від традиційного в їх роду канібалізму ухиляються (з яких причин — не цілком ясно) і не стратять після весілля чоловіків. У цих поблажливих наречених женихи гостюють на павутині довго, але, треба сказати, що ні до чого їм така богадільня. Павуки адже, як вийшли в шлюбний похід, так нічого з тих пір і не їли (тільки воду жадібно пили). І постити будуть до кінця днів своїх, а тому чахнуть на очах марне в’яненні на павутині. Інші, щоправда, зловживаючи довірою «господині» будинку, без кінця їй набридають своїм залицянням — спокою від них немає, тільки дичину даремно распугивают! Не так вже безглуздий, як видно, цей варварський звичай паучих — знищувати скоріше відслужили своє павуків.

Короткий опис статті: павуки України види Статті по тегу павуки на Пролісок Нижній Новгород Пролісок, Новгород, Нижній

Джерело: павуки на Пролісок

Також ви можете прочитати