Найвище ссавець: Жираф

20.02.2017

Жираф

Найвище ссавець: Жираф

ЖИРАФ (Giraffa camelopardalis) – найвище із сучасних тварин. Ссавець ряду парнокопитних, поширене в Африці південніше Сахари, де вид зазвичай населяє савани з рідко окремими деревами і чагарниками.

Розмір

Жираф – четверте за величиною наземна тварина; крупніше жирафа тільки слон, бегемот і носоріг. Самі великі самці досягають висоти 5,9 м до маківки і 3,7 м в холці при масі близько 2 т (середні показники приблизно 5,2 м, 3 м і близько 1 т). Самки в середньому дрібніше: приблизно 4,4 м до маківки, 2,7 м в холці і масою 600 кг. Хвіст жирафа, довжиною приблизно 1 м, закінчується пензликом чорних волосся.

Шерстний покрив.

Шкура жирафа густо вкрита дрібними і великими плямами від коричневого до майже чорного кольору, які розділені вузькими жовтуватими або білястими проміжками. Форма плям неправильна, з рівними або зубчастими краями, але на тілі кожної окремої особини, як правило, однотипна. На шиї росте жорстка темно-бура грива висотою приблизно 12 див.

Скелет шиї.

Хоча шия жирафа перевищує 1,5 м в довжину, шийних хребців всього сім, як і у більшості інших ссавців, включаючи людину. Однак кожен шийний хребець сильно подовжений; крім того, перший грудний (наступний за шийними) хребець також видозмінений і дуже схожий на шийний.

Кров’яний тиск

Щоб кров із серця надходила вгору, до головного мозку, вимагається високий кров’яний тиск. Коли голова тварини піднята, це тиск на рівні головного мозку у нього таке ж, як у інших великих ссавців. Однак при опусканні голови тиск в ній могло б небезпечно зростати, якщо б мозок жирафа не був захищений спеціальними судинними утвореннями. Їх два, і обидва знаходяться в підставі черепа: тут артеріальний тиск гаситься в «чудовій мережі» (rete mirabile) тонких переплетених судин, а клапани у венах пропускають кров тільки в одному напрямку (до серця), перешкоджаючи її зворотному відтоку в мозок.

Рогу.

У самців і самок на верхівці знаходиться пара коротких тупих рогів, покритих шкірою. У самців вони масивніший і довший – до 23 див. Іноді буває ще третій ріг, на лобі, приблизно між очей; у самців він зустрічається частіше і розвинений сильніше. Два кісткових виросту у верхній частині потилиці, до яких кріпляться шийні м’язи і зв’язки, можуть теж сильно розростатися, нагадуючи за формою рога, які називають задніми, або потиличними. У деяких особин, зазвичай у старих самців, добре розвинені як три справжніх рогу, так і два задніх; їх називають «пятирогими» жирафами. Інколи у старих самців на черепі спостерігаються й інші кісткові вирости.

Алюр.

У жирафів два основних алюру: крок і галоп. У першому випадку тварина рухається інохіддю, тобто по черзі виносячи вперед дві ноги то з одного, то з іншого боку тіла. Галоп виглядає незграбно; задні і передні ноги при цьому перехрещуються, однак швидкість досягає 56 км/год Під час галопу шия і голова жирафа сильно розгойдуються, виписуючи як би вісімку, а хвіст або мотається з боку в бік, або високо задран і закручений над спиною.

Зір

Зір у жирафа гостріше, ніж у будь-якого іншого африканського ссавця, можливо, за винятком гепарда. До того ж величезний зростання дозволяє помічати предмети на дуже великій відстані.

Їжа і вода.

Жирафи – жуйні, як корови. У них чотирикамерний шлунок, а щелепи постійно жують жуйку – частково пережовану їжу, яка відригується з першої камери шлунка для вторинного пережовування. Раціон жирафа майже цілком складається з молодих пагонів дерев і чагарників. Мабуть, він воліє колючі акації, але часто годується також мимозами, диким абрикосом і деякими чагарниками, а при необхідності може поїдати і свежевзошедшую траву. Жирафи здатні обходитися без води багато тижня, можливо місяці.

Активність.

Жирафи – денні тварини, найбільш активні ранком і ввечері. Пік денної спеки вони перечікують, або стоячи з опущеною шиєю або головою, покладеної на гілку дерева, або лежачи, зазвичай піднявши шию і голову, щоб стежити за небезпекою. Жирафи сплять вночі, але тільки за кілька хвилин поспіль; тривалість глибокого сну в сумі, мабуть, не перевищує 20 хв за ніч. Сплячий жираф лежить, зігнувши шию, так що його голова спочиває на нижній частині задньої кінцівки.

Соціальна поведінка і територіальні.

Зазвичай жирафи живуть поодинці (особливо старі самці) або маленькими слабо оформленими групами з двох-десяти тварин, рідше – більш великими стадами, що налічують до 70 особин. Стада можуть бути змішаними (самці, самки, молодняк), холостяцкими (тільки молоді або тільки досвідчені самці) або складатися з самок і молодняку. Вокалізація жирафів типова для великих рослиноїдних – від пирхання і мукання до бурчання і рева. Якщо не вважати міграційних маршрутів, площа індивідуальної ділянки жирафа, тобто територія, на якій він регулярно пасеться, варіює приблизно від 23 до 163 км2 залежно від місцевості.

Поєдинки.

Жирафи – надзвичайно мирні і навіть боязкі тварини, але самці б’ються між собою за лідерство, а тварини обох статей вступають в сутичку з хижаками, якщо не можуть від них втекти. Усередині кожної популяції відносини дорослих самців ієрархічно побудовані. Ієрархія підтримується з допомогою поєдинків або загрозливих поз, наприклад опускання шиї до майже горизонтального положення, наче тварина готується буцнути суперника. При поєдинках два або більше самця встають пліч-о-пліч, повернувшись в одну і ту ж або в протилежні сторони, і розмахують шиями, як велетенськими молотами, намагаючись вдарити один одного. Сутичка часто ритуализована і не завдає шкоди учасникам, але іноді, особливо якщо кілька самців змагаються за готову до парування самку, може закінчитися справжнім нокаутом. У битві з хижаками жираф або завдає рубає удар зверху вниз передніми ногами, або брикається задніми. Копита жирафа дуже великі – діаметр передніх досягає 23 див. Відомо, що жирафи вбивали ударом копита навіть нападників львів.

Вороги.

Єдиний серйозний ворог дорослих жирафів (якщо не вважати особу) – лев. Найчастіше він нападає, коли жираф лежить або стоїть, незграбно зігнувшись, – п’є воду або щипає траву. На молодих жирафів полюють і інші хижаки, наприклад леопарди і гієни. Людина довгий час вбивав жирафів заради м’яса, сухожиль (для виготовлення тятиви луків, мотузок і струн музичних інструментів), пензликів з хвоста (для браслетів, мухобоек і ниток) і шкури (з неї робили щити, барабани, батоги, сандалі тощо). Безконтрольна полювання стала однією з головних причин скорочення як чисельності, так і поширення цих тварин.

Розмноження.

Жирафи розмножуються круглий рік, але, як правило, найбільш інтенсивно спаровуються в сезон дощів, наприклад у березні. Вагітність триває 15 міс (457 днів), і тому найбільшу кількість дитинчат народжується в сухий сезон, тобто приблизно з травня по серпень. Самки зазвичай народжують по одному теляті приблизно через кожні 20-23 міс протягом приблизно 15 років. Під час пологів мати підгинає задні ноги; при падінні теляти з висоти на землю пуповина рветься. Новонароджений, зростанням ок. 2 м до маківки і масою близько 55 кг, здатний встати вже через годину, а часто і через 10 хв після появи на світло. Він смокче молоко до 13 міс, але починає общипувати листя вже в двотижневому віці. Зазвичай теля залишається з матір’ю ще 2-5 міс після закінчення вигодовування. Смертність молодняку висока – до 68% телят гине в перший рік життя. Самки жирафа досягають статевої зрілості у віці 3,5 років і максимальних розмірів до 5 років; самці дозрівають до 4,5 років і повністю виростають до семи. У природі середня тривалість життя становить 6 років, а максимальна – ок. 26. Рекорд довголіття в неволі – 36 років.

Класифікація та еволюційна історія.

Жираф і окапі (Okapia johnstoni) – єдині сучасні представники родини жирафових (Giraffidae). Воно з’явилося в Центральній Азії в ранньому або середньому міоцені, тобто приблизно 15 млн. років тому, і звідти поширилося на територію Європи і Африки. Найдавніші залишки сучасного жирафа знайдено в Ізраїлі і Африці і датуються раннім плейстоценом, тобто їх вік близько 1,5 млн. років.

Ареал сучасного жирафа сильно зменшився в результаті полювання на нього людини і антропогенного зміни середовища. Вид зустрічався на півночі Африки (Марокко) ще 1400 років тому, а в багатьох областях на заході та півдні континенту був винищений лише в останньому сторіччі. Виділяють зазвичай дев’ять географічних рас, або підвидів, поширених від Малі на заході до Сомалі на сході і ПАР на півдні.

Короткий опис статті: наземний ссавець Безкоштовні шкільні матеріали: сценарії, уроки, методичні роботи, реферати, конкурси, тести, вікторини. В допомогу вчителю і учню середньої школи. шкільні сценарії, шкільні уроки, методичні розробки, реферати, шкільні тести, тести, вікторини, математика, фізика, хімія, біологія, географія, історія, українська мова, російська література, українська мова, українська література

Джерело: найвище ссавець: Жираф

Також ви можете прочитати